1 бер. 2012 р.

1 березня - Всесвітній день котів


Ініціатором встановлення цього дня був Московський музей кішок у 2004 році. Його ініціатива була підтримана на рівні ООН.


Давні слов'яни вважали цих хвостатих і   пухнастих створінь охоронцями домашнього вогнища. Факт того , що під час входин до нової домівки запускали першою кішку, говорить сам за себе. 


З’ясовані цікаві особливості взаємовідносин між людиною та домашньою твариною. Лікарі  підтверджують лікувальну дію кішки на самопочуття та здоров’я її хазяїна. 

Цікаві факти про котів:


* Малюнок поверхні носа котів унікальний, як відбиток пальця у людини.
* Якщо кішка біля Вас, і її хвіст тремтить - це найбільше відчуття любові, яке вона може виразити. Коли хвіст починає опускатися, значить, настрій змінився - можна відійти, вона не образиться.
* Коти махають своїми хвостами, коли стоять перед вибором, при цьому одне бажання блокує інше. Наприклад, якщо кіт стоїть в дверному отворі, і хоче вийти, а на вулиці йде дощ, хвіст буде гойдатися з-за внутрішнього конфлікту. Кішка хоче вийти, але не хоче промокнути. Як тільки вона прийме рішення (залишитися удома, або вийти під дощ), хвіст негайно припинить розгойдуватися.
Від задоволення кішки випускають і втягують кігті, растопирівая пальці.

* Котяче вухо повертається на 180 градусів. У кожному вусі у кішки 32 мускула, щоб управляти вухом вони використовують дванадцять або більше м'язів.
* Люди, у яких є домашні тварини, живуть довше і менше схильні до стресів і серцевих нападів.
* Падаюча кішка завжди діє однаково. Спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці вигинається спина, щоб пом'якшити приземлення.
* "Товариські" коти ходять за Вами з кімнати в кімнату, щоб контролювати ваші дії.
* Який "настрій" - у кошеняти? Можна дізнатися про це за його очам і вухам. Навчіться, читати, котяче поведінку.
* Кішки розуміють тон голосу. Коли говорите з котами, пам'ятайте про тон голосу. Кішки розуміють, коли ви зліться на них (хоча можуть і не показувати виду).
* Вважається, що біла кішка на порозі перед весіллям - ознака успіху. В Америці білі кішки - символ удачі, чорні невезіння. У нас існує прикмета, що чорні кішки захищають будинок від злодіїв.
* Кішки можуть розрізняти кольори. Експерименти довели, що кішки можуть розрізняти червоний і зелений, червоний і синій, червоний і сірий, зелений і синій, зелений і сірий; синій і сірий; жовтий і синій, і жовтий з сірим!
* У кішок зустрічається дальтонізм. Їх дальтонізм схожий на людський - червоне їм здається зеленим, а зелене - червоним.
* Кішки можуть бачити на відстань до 60 метрів. Їх периферійний зір - приблизно 285 градусів.
* Колір очей у кошеняти може змінюватися з віком.
* При народженні, кошенята не бачать і не чують. Вони відкривають очі на 7-10 днів, а зір і слух розвиваються в 2 тижні.
* Коти труться об людину, щоб "перебити" чужі запахи. Запах йде із залоз, які знаходяться між оком і вухом і в основі хвоста.
* Давайте кішці воду, принаймні, один раз на день. Якщо вона відмовляється від води, то можливо, тому, що відчуває запах хлору або інший домішки у воді. Багато кішки вередливі і можуть розлити погану воду з пляшки, точно так само як людина.
* Не саджайте кішку на вегетаріанську дієту. Кішки потребують білку, щоб нормально жити.
* Ніколи не годуйте кішку собачим кормом. Потреба котів в протеїнах в п'ять разів більше, ніж у собак.
* Кішки більш активні ввечері.
* Кішки, коли не сплять, доглядають за собою 30% часу.

* Вуса допомагають котам визначити, чи пролізе він в отвір! 
* Домашні кішки - по суті одинака. Коли їх поміщають в групу, вони      розвивають там власну ієрархію. Поки що в них багато їжі, вони можуть навчитися, ділитися їжею з іншими. 
* У дорослої кішки 32 зуби.
* Коти муркочуть не тільки від задоволення, але і висловлюючи біль або страх. Кішки часто муркочуть, коли народжують, або коли пестять кошенят.