28 січ. 2012 р.

Рекомендації батькам і педагогам щодо формування правильної постави у дошкільників


Легка хода, струнка, пряма постава прикрашає людину і сприяє кращому стану здоров’я. Формування постави  - процес тривалий, який розпочинається з першого року життя і завершується приблизно в 20-25 років. Тож дошкільний вік є дуже важливим в плані профілактики порушень постави. Адже ці порушення можуть призвести до патологічних змін у хребті й інших суглобах, погіршення діяльності органів кровообігу, дихання, травлення, до зниження зору, головного болю, тощо. Крім того, акушери–гінекологи звертають особливу увагу на важливість правильної постави для дівчаток, наголошуючи, що сутулість – не лише естетичний дефект, вона призводить до порушень розвитку внутрішніх органів, а отже небезпечно для майбутньої матері.



Для цього рекомендуємо батькам і педагогам:
1. Своїм прикладом постійно показувати дитині, як потрібно правильно ходити і стояти.
2. Слідкувати за тим, чи правильно дитина ходить:
- великий палець ноги має бути направлений уперед;
- вутрішні поверхні стоп під час ходьби мають перебувати близько одна від одної, а коліна не повинні стикатись;
- руки не повинні « бовтатись» із боку в бік, права рука має рухатися вперед одночасно з лівою ногою, а ліва рука – з правою ногою.
3. Постійно слідкувати за поставою дитини в положенні сидячи -  спина дитини менше стомлюватиметься, якщо вона опиратиметься на спинку стільця, а ноги стоятимуть на підлозі або на підставці усією стопою.
4. Привчати дитину до фізичної культури, спорту, забезпечувати різні навантаження на м’язи з метою їх тренування, адже слабкі м’язи погано утримують скелет.
5. Забезпечити дитині повноцінне харчування, яке сприятиме нормальному розвитку мускулатури і скелета дитини, яка росте.
6. Враховувати, що на формування постави впливають звички повсякденного життя – манера стояти, ходити,  сидіти за обіднім столом, під час перегляду телевізійних передач, тому потрібно попереджати формування звичок, які можуть згубно вплинути на поставу.
7. Слідкувати, щоб дитина носила сумку чи портфель то на правому, то на лівому плечі. Це попередить викривлення хребта, плечі будуть рівними, постава – правильною.

Вихователь-методист Оськіна І.Ф.,
старша медична сестра Юренко Н.С.