16 лют. 2012 р.

Тижні безпеки в дитячому садку

Зважаючи на те, що з кожним роком загалом збільшується кількість травмованих дітей, постала потреба в систематичній роботі з дошкільниками для формування в їх свідомості стереотипів безпечної поведінки в життєвому середовищі.

Завдання дорослих, вихователів і батьків – не залякувати дітей, а, користуючись їх природною допитливістю, навчити правил поведінки, не забороняти або приховувати небезпечні предмети і речі, а вести ґрунтову, цікаву, пояснювальну роботу. 




Тому Тижні безпеки, які проводяться в ДНЗ "Золота рибка" наповнені конкретним змістом навчально – виховної роботи (тематичні заняття; дидактичні і сюжетні ігри з елементами безпеки життя; конкурси; читання творів художньої дитячої літератури відповідної тематики; моделювання правильної поведінки, аналіз небезпечних ситуацій).

Формування  в дитини дошкільного віку свідомої безпечної поведінки в довкіллі базується на позитивних прикладах у поведінці дорослих. Розбіжності вимог до дитини з боку батьків удома та вихователів у дошкільному закладі можуть викликати в дитини почуття образи, збентеження та навіть агресії. Тому в своїй роботі ми намагаємось зробити батьків своїми однодумцями. Постійно залучаємо батьків до навчально – виховного процесу.

Надаємо інформацію про створення максимально безпечних умов перебування дитини вдома, на подвір’ї, на відпочинку (правила особистої безпеки та безпеки оточуючих, дії в екстремальних ситуаціях тощо). За допомоги батьків у ДНЗ «Золота рибка» з’явився ще один стенд - «Острівець безпеки». З його допомогою вихованці отримують нові і повторюють вже знайомі правила з безпеки життєдіяльності.