14 лют. 2012 р.

БЕРЕЖІТЬ ДИТЯЧИЙ ГОЛОС


Як часто ми спонукаємо наших дітей підсилювати голос - голосно декламувати вірші, голосно співати пісні?.. Та й серед малечі таких, що люблять „пошуміти”, чимало. А чи багато хто з батьків задумується над тим, що дитячий голос легко зірвати? Адже гортань дитини – дуже тендітний інструмент, якому надзвичайно шкідливі всілякі перевантаження (не лише голосний спів, а й розмова). 
Перевантаження можуть призвести до появи вузлів на голосових звязках, а це „зламаний”, хриплий голос на все життя. Добре, що є лікарі-фоніатори, які займаються проблемами поновлення голосу. Але потрапити до них на прийом в спеціалізовану клініку можна поки що лише в столиці. Як же бути нестоличним жителям, коли дитина „докричалась” до того, що захрипла, чи й того гірше – загубила голос? Тут можна порадити лише одне: захворювання легше попередити, ніж вилікувати.

Існують декілька нехитрих правил-застережень, які легко запамятати самим і пояснити дітям.

1.     Не потрібно розмовляти з дитиною на вулиці при сильному вітрі чи низькій температурі.
2.     Якщо в квартирі через парове опалення надто сухе повітря, регулярно, двічі на день, зволожуйте його, розбризкуючи воду з розпилювача, або розставте в квартирі будь-які ємкості з водою.
3.     Не варто пригощати дітей різними маринадами, соліннями, гострими приправами – подібні страви подразнюють слизову дитячої гортані, що веде до погіршення голосу.
4.     Дзвінкості ж голосу, окрім (що загальновідомо) сирих яєць сприяють сира морква, апельсини, кукурудзяні пластівці, вершкове масло.

Щоб стати володарем красивого сильного голосу, дитині необхідно навчитися правильно дихати (це до того ж запобігає виникненню захворювань дихальних шляхів). Якщо його грудна клітина розширюється в момент вдиху, а видих починається з мязів живота, поступово підключаючи грудну клітину, то хвилюватися нема про що. Якщо це не так, то варто потренуватися й „виправити” дихання. Для цього існують неважкі вправи:

1.     Потрібно відкрити рот досить широко (так, щоб піднявся маленький язичок) і співати протяжне довге „А-а-а” або „О-о-о”. Всю увагу слід зосередити на звучанні голосу – спів повинен даватися легко, без збоїв дихання. Завдання дорослих – допомогти зрозуміти дитині як це робиться.
2.      „Му-му-му” – дуже весела вправа. Виконуйте її разом з дитиною. Отримає задоволення не лише він, а й ви. Оптимальний час виконання – хвилин 15-20. Спробуйте влаштувати змагання. Хто на одному диханні довше протягне той чи інший звук. Це корисна вправа не лише для постановки дихання, а й чудова „вентиляція” легенів. Доречі не так давно американські вчені, що займаються вивченням звукотерапії, дійшли висновку, що „мукання” покращує настрій!
3.     Мета третьої вправи – навчитися якомога довше утримувати звуки в носовій порожнині. Оволодіти цим умінням можна, читаючи будь-який текст по складах, розтягуючи голосні. Найкраще для цього підходить читання віршів.

При проблемах з голосовим апаратом можуть зявлятися неприємні відчуття в горлі. Це перший сигнал небезпеки. Якщо дитина скаржиться на сухість в горлі, відчуття пекоти – приготуйте йому настій для полоскання з липового цвіту, мальви, ромашки чи календули – на вибір ( 1 ст. ложку сировини залити стаканом окропу й потримати на слабкому вогні 5-6 хвилин. Охолодити до кімнатної температури. Процідити). Полоскати горло не менше 5-6 разів на день. Така процедура не лише знімає хворобливі відчуття, а й попереджує виникнення вузлів на голосових зв’язках.
Можливо слава Івана Козловського чи Олени Образцової вашій дитині і не потрібна, але мелодійний приємний голос – не лише  окраса людини, а й ключ до особистого успіху і вдалої карєри. І для цього потрібно зовсім небагато – виконувати з дитинства нехитрі правила, розповісти про які малюкам повинні і педагоги, і батьки.
Музкерівник Н.П.Ткаченко