1.
У
разі виявлення ознак інфекційної хвороби дитину ізолюють
від здорових дітей. За показами дитині надають невідкладну медичну допомогу. При ускладненні
епідемічної ситуації в дошкільному навчальному закладі (окремих групах)
необхідно проводити обмежувальні протиепідемічні заходи, у тому числі
вимірювання температури дітей 2 рази на день та щоденну дезінфекцію приміщень.
До дітей, які часто хворіють, належать діти, які протягом року гостро хворіли:
понад 3 рази - для дітей віком до 1 року; 6 і більше разів - віком 1-2 роки; 5
і більше разів - у віці 3 років; 4 і більше разів - у віці 4-5 років; більше 3
разів - 6 років і старше.
Ранкове приймання дитини до дошкільного навчального
закладу щодня повинен проводити вихователь групи. Здійснюється обов’язкове
опитування батьків або осіб, які їх замінюють, стосовно стану здоров’я дитини
та візуально визначається стан здоров’я (шкірні покрови, нежить тощо). За
потреби проводиться термометрія та огляд зіва.
2. Діти з
ознаками інфекційного захворювання до дошкільного навчального закладу не
приймаються. Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до
дошкільного навчального закладу дозволяється за наявності медичної довідки
закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. У
довідці лікарем-педіатром або лікарем загальної практики - сімейним лікарем
вказуються рекомендації щодо індивідуальних особливостей режиму
дитини-реконвалесцента на перші 10-14 днів. Діти після тимчасової відсутності у дошкільному
навчальному закладі з інших причин приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак
захворювання. Працівники дошкільних навчальних закладів ведуть
спостереження за станом здоров`я дітей, а в разі виявлення ознак інфекційної
хвороби - повідомляти медичного працівника. Щодня у дітей раннього віку повинен
контролюватись характер випорожнень, у випадку діареї невідкладно інформуються
медичний персонал дошкільного навчального закладу та батьки дитини.
XIV. Санітарно-гігієнічні вимоги до особистої гігієни
дітей
1. Умивання, чищення зубів, розчісування волосся проводяться вдома
вранці. Дітей раннього віку у закладах (групах) з цілодобовим перебуванням
умивають і розчісують після нічного сну та ранкової зарядки. Діти старшого
дошкільного віку вмиваються і розчісуються самостійно під наглядом вихователя.
2. При відвідуванні туалету
дітей привчають використовувати туалетний папір, а після туалету - обов’язково
мити руки і користуватися індивідуальними рушниками. Влітку перед денним сном
дітей привчають мити ноги і користуватися індивідуальними рушниками для ніг.При
купанні необхідно ретельно мити дитині складки тіла, за вухами, область шиї,
ліктів і колін, промежину. Для немовлят повинна використовуватися дитяча
присипка, дитячий крем.За кожною дитиною бажано закріпити: шафу для одягу;
місце за столом; ліжко; чарунок для рушників і предметів особистої гігієни на
вішалці в умивальній; горщик для дітей раннього віку; постільну білизну, мішки
для зберігання постільної білизни (при використанні розкладних ліжок);
індивідуальну мочалку, тапочки, шапочку, плавки, рушник для басейну; спортивну
форму з мішечком для її зберігання.Дітей раннього віку, дітей
з нейрогенним сечовим міхуром, а також дітей, які перебувають у дошкільних
закладах (групах) цілодобового функціонування, батьки (опікуни) повинні
забепечити запасним одягом, який зберігається у шафах для одягу дітей та
спеціальних шафах для чистої білизни.
ІНСТРУКЦІЯ
з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
(Зареєстровано в
Міністерстві юстиції України
5 травня 2006 р. за N
523/12397
Міністерства охорони 17.04.2006
N 298/227)
1. Загальні вимоги
до раціонального харчування
дітей у дошкільних
навчальних закладах
1.1. Раціональний режим харчування, збалансованість
раціону є основними умовами для
підвищення опору дитячого
організму до захворювань,
для нормального росту
і розвитку дітей,
які виховуються у дошкільних
навчальних закладах.Починаючи з раннього віку дитини,
необхідно приділяти увагу
вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання
їжі. За дитиною необхідно закріпити
постійне місце за столом, при цьому розмір стола та стільця
підбирається відповідно до зросту дитини.Перед кожним прийомом
їжі стіл сервірують згідно з
меню. З двохрічного віку дітей
привчають користуватися серветкою. На четвертому році
життя навчають користуватися
виделкою, а на п'ятому році - негострим
ножем.Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом
правильно і користуватися
столовими приборами (згідно з
вимогами навчальної програми).
Руки необхідно мити безпосередньо
перед тим, як дітей садять за обідні
столи, і після приймання їжі. З чотирьохрічного віку дітей навчають
чергувати у групі під час приймання
їжі з використанням
санітарного одягу (фартушки, косинки
або ковпаки), сервірувати
столи і збирати використаний
посуд.
1.2. Для збереження
апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу. Винятком
можуть бути яблуко,
морква, овочевий сік укількості
50-
Підготувала
сестра медична старша
Юренко Н.С.