26 жовт. 2021 р.

Інформація для батьків

 

(Наказ від 24.03.2016  № 234

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 

14 квітня 2016 р. за № 563/28693)

Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів


1.               У разі виявлення ознак інфекційної хвороби дитину ізолюють від здорових дітей. За показами дитині надають невідкладну медичну допомогу. При ускладненні епідемічної ситуації в дошкільному навчальному закладі (окремих групах) необхідно проводити обмежувальні протиепідемічні заходи, у тому числі вимірювання температури дітей 2 рази на день та щоденну дезінфекцію приміщень. До дітей, які часто хворіють, належать діти, які протягом року гостро хворіли: понад 3 рази - для дітей віком до 1 року; 6 і більше разів - віком 1-2 роки; 5 і більше разів - у віці 3 років; 4 і більше разів - у віці 4-5 років; більше 3 разів - 6 років і старше.

Ранкове приймання дитини до дошкільного навчального закладу щодня повинен проводити вихователь групи. Здійснюється обов’язкове опитування батьків або осіб, які їх замінюють, стосовно стану здоров’я дитини та візуально визначається стан здоров’я (шкірні покрови, нежить тощо). За потреби проводиться термометрія та огляд зіва.

2. Діти з ознаками інфекційного захворювання до дошкільного навчального закладу не приймаються. Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. У довідці лікарем-педіатром або лікарем загальної практики - сімейним лікарем вказуються рекомендації щодо індивідуальних особливостей режиму дитини-реконвалесцента на перші 10-14 днів. Діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі з інших причин приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання. Працівники дошкільних навчальних закладів ведуть спостереження за станом здоров`я дітей, а в разі виявлення ознак інфекційної хвороби - повідомляти медичного працівника. Щодня у дітей раннього віку повинен контролюватись характер випорожнень, у випадку діареї невідкладно інформуються медичний персонал дошкільного навчального закладу та батьки дитини.

XIV. Санітарно-гігієнічні вимоги до особистої гігієни дітей

1. Умивання, чищення зубів, розчісування волосся проводяться вдома вранці. Дітей раннього віку у закладах (групах) з цілодобовим перебуванням умивають і розчісують після нічного сну та ранкової зарядки. Діти старшого дошкільного віку вмиваються і розчісуються самостійно під наглядом вихователя.

2. При відвідуванні туалету дітей привчають використовувати туалетний папір, а після туалету - обов’язково мити руки і користуватися індивідуальними рушниками. Влітку перед денним сном дітей привчають мити ноги і користуватися індивідуальними рушниками для ніг.При купанні необхідно ретельно мити дитині складки тіла, за вухами, область шиї, ліктів і колін, промежину. Для немовлят повинна використовуватися дитяча присипка, дитячий крем.За кожною дитиною бажано закріпити: шафу для одягу; місце за столом; ліжко; чарунок для рушників і предметів особистої гігієни на вішалці в умивальній; горщик для дітей раннього віку; постільну білизну, мішки для зберігання постільної білизни (при використанні розкладних ліжок); індивідуальну мочалку, тапочки, шапочку, плавки, рушник для басейну; спортивну форму з мішечком для її зберігання.Дітей раннього віку, дітей з нейрогенним сечовим міхуром, а також дітей, які перебувають у дошкільних закладах (групах) цілодобового функціонування, батьки (опікуни) повинні забепечити запасним одягом, який зберігається у шафах для одягу дітей та спеціальних шафах для чистої білизни.

 

ІНСТРУКЦІЯ  

з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

(Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

5 травня 2006 р. за N 523/12397

Міністерства охорони  17.04.2006  N 298/227)

 

 1. Загальні  вимоги  до  раціонального  харчування  дітей   у  дошкільних навчальних закладах

1.1. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами  для  підвищення  опору  дитячого  організму  до захворювань,   для   нормального   росту  і  розвитку  дітей,  які виховуються у дошкільних навчальних закладах.Починаючи з раннього віку     дитини,     необхідно     приділяти    увагу    вихованню культурно-гігієнічних навичок під час  вживання  їжі.  За  дитиною необхідно  закріпити  постійне  місце  за столом, при цьому розмір стола та стільця підбирається відповідно до зросту дитини.Перед кожним  прийомом  їжі стіл сервірують  згідно  з  меню. З двохрічного віку дітей  привчають    користуватися    серветкою. На четвертому  році  життя  навчають користуватися виделкою,  а на п'ятому році - негострим ножем.Дітей привчають  сідати  за стіл охайними,  з чистими руками, сидіти за столом правильно  і  користуватися  столовими  приборами (згідно  з  вимогами  навчальної  програми).  Руки  необхідно мити безпосередньо перед тим,  як дітей садять за обідні столи, і після приймання  їжі.  З чотирьохрічного віку дітей навчають чергувати у групі під час приймання  їжі  з  використанням  санітарного  одягу (фартушки,  косинки  або  ковпаки),  сервірувати  столи  і збирати використаний посуд.

1.2. Для   збереження  апетиту  не  рекомендується  годувати дитину вдома вранці,  перед відвідуванням дошкільного  навчального закладу.  Винятком  можуть  бути  яблуко,  морква,  овочевий сік укількості 50-100 гЯкщо дитина поснідала вдома,  її  і  не  слід примушувати снідати вдруге.1.3 Раціональне   харчування  в  дошкільному  навчальному закладі передбачає обов'язкове складання меню.Примірне двотижневе меню  складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди та погоджується з територіальним органом Державної  санітарно-епідеміологічної  служби  України  і затверджується  керівником навчального закладу.

 Підготувала сестра медична старша

Юренко Н.С.





ЩО ТАКЕ СИСТЕМА НАССР?

Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP—Hazard Analysis and Critical Control Points)— система, яка ідентифікує,оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами— це аналіз ризиків і контролю критичних точок. 


Система НАССР:

1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа — це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
5. Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 № 590 (далі — Вимоги).


Перший невідомий для закладів освіти шлях — реєстрацію харчоблоків закладів як операторів ринку — пройдено.  Харчоблоки закладів освіти є операторами ринку харчових продуктів і підлягають державній реєстрації. 
Процедуру державної реєстрації потужностей визначено Порядком проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього зацікавленим суб’єктам, затвердженим наказом Мінагрополітики від 10.02.2016 №39. 
Окрім поняття «якість», існує поняття«безпечність».
Саме воно є ключовим у системі, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції, тобто HACCP. Заклади дошкільної освіти мають з 20 вересня 2019 року впровадити систему НАССР, адже операторів ринку зобов’язано розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи НАССР (ст.20 Закону). 




 Заклади освіти мають запровадити програми-передумови з урахуванням асортименту харчових продуктів, технологічних процесів і специфіки роботи харчоблоків. 

Нормативно-законодавча база

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
Наказ Міністерства аграрної політики і продовольства України від 01.10.2012 №590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 №446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР»
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 24.10.2013 №629 Про затвердження Плану заходів щодо поетапного впровадження операторами потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках
Наказ МОЗ України від 24.03.2016 №234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»