27 січ. 2012 р.

Готуйте дитину до вступу в дошкільний заклад

Шановні батьки! 
Ви готуєте свою дитину до вступу в дошкільний навчальний заклад? Тоді ця інформація саме для вас.


Вступ малюка до дитячого садка в усіх випадках супроводжується для нього психологічними труднощами, адже він має пристосуватися до нових умов (адаптуватися), виробити нові для себе форми поведінки. 


Дитина вперше залишається без рідних, тому в неї настає стан страху, відбувається психічне перенапруження, що призводить до змін в роботі різних систем організму.  В цей час більшість дітей перебуває у стані стресу. Як результат – вони слабнуть, у них знижується опорність до мікробної та вірусної флори, вони починають хворіти. Тому ствердження частини мам: “Віддала дитину до дитячого садка і вона почала хворіти!” – є  наслідком не поганого догляду з боку персоналу дошкільної установи, а в більшості випадків - наслідком відсутності належної підготовки до дитячого садка самого малюка. Отже, якщо ваші син чи донька з перших днів відвідування дошкільного закладу починають хворіти, це є ознакою їхньої ускладненої адаптації до нових умов перебування.

Існує 3 види адаптації дитини:
1.      Адаптація легкого ступеню (до 1 місяця)– прояв тимчасового негативного емоційного стану. В цей час дитина погано спить, у неї знижується апетит, вона неохоче вступає в контакт з дітьми. У малюка може зявитися нежить. Протягом першого місяця після вступу дитини в дитячий садок усі ці прояви зникають.
2.      Адаптація середнього ступеню (1-2 місяці) – нормалізація емоційного стану дитини триває більше місяця. Як правило, після вступу в дитячий садок дитина хворіє на гострі респіраторні інфекції. Хвороба триває 7-10 днів і завершується без ускладенень.
3.      Адаптація важкого ступеню  є найнебажанішою і характеризується дуже тривалим перебігом (до 6 місяців і більше). В цьому випадку дитина переносить повторні захворювання, що часто мають ускладнення. У неї можуть спостерігатися стійкі порушення поведінки (наприклад, спить тільки сидячи, ховається, намагається втекти тощо). Цей вид адаптації негативно впливає на розвиток малюка і стан його здоров’я. Тому, щоб не доспустити важкої адаптації, важливим завданням батьків є якісна підготовка власної дитини до в ступу в дитячий садок.

Дуже важливо вдома зміцнювати  здоровя і привчати малюка до режиму дня. Ні в якому разі не можна перегрівати дитину! У вихідний день візьміть собі за правило прогулянки з дитиною - двічі на день (після сніданку та полуденку) за умови будь-якої погоди. Виключення становлять проливний дощ, сильний і поривчастий вітер та занадто низька температура повітря (нижче –150С). Рухливі ігри, фізичні вправи, свіже повітря – все це сприятиме зміцненню здоров’я дитини, попередить простудні захворювання, знизить вірогідність їх виникнення під час адаптаційного періоду.

Важливо привчати малюка до різноманітного харчування вдома (молочні, овочеві, м’ясні страви). Адже в дитсадку, наприклад, обід складається з кількох страв. Щодня меню змінюється. Радимо мамам ознайомлюватися з меню дитячого садка і самим готувати схожі страви. Тоді дитина легше реагуватиме на можливу різницю в харчуванні – у групі й удома.

Необхідно навчити дитину їсти самостійно (з 1,5 року), пити з чашки, мити руки, користуватися горщиком, самостійно гратися з іграшкою. Треба учити малюка, як звернутися до іншого хлопчика чи дівчинки, як поділитися іграшкою, як пожаліти того, хто плаче. Корисно запрошувати до себе в гості інших дітей з мамами, адже правила людських взаємин засвоюються набагато складніше й триваліше, ніж побутові правила. Діти, що звикли до спілкування з широким колом дорослих і дітей, потім легко вступають у контакт з вихователем дитячого садка, період адаптації у них проходить легше.

З перших днів відвідування дитиною групи батьки мають розповісти вихователям групи про всі звички, смаки і особливості поведінки малюка, про всі його уміння і досвід спілкування. Слід зауважити, що будь-які щеплення дитині дозволено робити лише після закінчення у неї адаптаційного періоду (але не раніше, ніж через місяць після вступу дитини в дитсадок).

В перші дні перебування у незнайомій обстановці навіть кілька годин для нього є досить значним психічним навантаженням. Тому протягом першого тижня доцільно залишати дитину в групі лише протягом 1-3 години. Після цього дитину ще кілька днів залишають в дитячому садку лише на пів-дня. Якщо малюк плаче вранці під час розлучення із мамою, не впадайте у відчай – вихователь зуміє утішити і забавити його, а невдовзі все увійде в належний ритм. Цікаві заняття, іграшки, можливість гратися з іншими дітьми згодом зацікавлюють дитину і вона звикає до дитячого садка. 


Адміністрація ДНЗ "Золота рибка"