21 лют. 2012 р.

Сьогодні - Міжнародний День рідної мови!


Наше рідне місто з точки зору мовного питання має певну специфіку: Комсомольськ будували представники багатьох національностей. Понад піввіку тому і нове місто, і новий гірничо-збагачувальний комбінат зводили представники ста восьмидесяти міст (!) колишнього Радянського Союзу і об’єднувала всіх їх тоді російська мова. Багато хто з першопроходців залишився жити в Комсомольську, тут виросли їхні діти, підростають онуки. Тож переважна більшість комсомольчан спілкується у побуті російською мовою.


Недивно, що багато хто з комсомольчан гадає, що рідна мова – це лише та мова, якою розмовляють у його власній сім’ї. Насправді ж рідною мовою є та, що вироблена рідним народом на його споконвічній землі і пристосована саме до його умов існування, до його способу думання. Така мова вважається рідною для кожної окремої людини, що є представником цього народу, незалежно від того, з якою мовою їй довелося зіткнутися при появі на світ. Наша рідна  мова – українська, тому що вона є мовою наших предків і тієї землі, де ми живемо.


Бути українцем не означає мати певний колір шкіри або розріз очей, не  означає  належати до певного етносу чи віросповідання. Бути українцем - це перш за все любити і поважати українську історію, культуру, традиції і мову. Кожний з нас має усвідомити, що від нашої поведінки, від наших вчинків залежить ставлення оточення не тільки до нас самих, до наших дітей, й до всієї нашої країни. Усім нам потрібно вчитися любити себе такими, якими ми є, прагнучи неодмінно стати кращими. При цьому, все краще слід передати нашим дітям.