27 бер. 2012 р.

Батькам майбутніх першокласників


Шановні батьки! Вже через кілька місяців у житті Вашої дитини відбудуться великі зміни – вона стоїть на порозі шкільного життя. Це новий, досить складний та надзвичайно відповідальний період, що навряд чи залишить байдужим когось із Вас. Зрозуміло, що всі ми хочемо, щоб наша дитина успішно та з інтересом навчалася, легко влилася в дитячий колектив і знайшла нових друзів, постійно радувала нас бадьорим настроєм, гарним самопочуттям та високими досягненнями.
І щоб всі ці сподівання та надії здійснилися, Вашому малюкові потрібно багато чому навчитися, і найперші та найважливіші вчителі для нього – це ви, дорогі батьки!

На жаль, часто батьки вважають основним завданням при підготовці дитини до школи – навчити її читати, рахувати, писати (що безперечно є важливими навичками, але далеко не найнеобхіднішими). При цьому нехтуються психічні, фізіологічні можливості дитини, наноситься непоправна шкода її здоров’ю. Натомість, батькам варто звернути увагу на розвиток інтелектуальних здібностей дитини, а не на засвоєння нею конкретних знань і умінь.Тож, щоб шкільне навчання було ефективним, майбутній першокласник повинен мати необхідні й достатні для початкового етапу навчання якості, які потім у навчальному процесі розвиваються та удосконалюються. Саме ці якості (а точніше, їх розвиток відповідно віку дитини) і становить психологічну готовність дитини до систематичного навчання в школі.А саме :
  • розвиток комунікативних якостей;
  • розвиток образної, асоціативної пам’яті, уваги;
  • розвиток координації та дрібної моторики;
  • розвиток мовлення;
  • розвиток образного та логічного мислення, формування нестандартного мислення;
  • розвиток уяви як основи творчої діяльності;
  • розвиток довільної діяльності та самоконтролю;
  • формування позитивного ставлення до школи та високої мотивації до навчання.
Щоб забезпечити виконання всіх цих завдань, не потрібно багато часу чи якісь спеціальні вміння та навички. Досить Вашого природного бажання допомогти своєму малюку.
Дотримуючись рекомендованих нами «золотих» правил відповідальних батьків, Ви легко перетворите досить непросту та об’ємну працю з підготовки дитини до школи у приємну та цікаву гру, результати якої не змусять себе довго чекати.
1.    Заздалегідь привчайте дитину до відповідного розпорядку дня, особливо якщо вона не відвідує дитячий садок. Але не варто різко змінювати режим дитини (позбавляти її денного сну, довгих прогулянок, ігор). Прислухайтеся до потреб дитини.
2.    Демонструйте любов до дитини незалежно від її навчальних успіхів. Вона має відчувати, що дорога Вам завжди, незважаючи на те, чи збігаються її досягнення з Вашими уявленнями й вимогами.
3.    У кожної дитини – свій темперамент, потреби, інтереси і симпатії; поважайте її неповторність.
4.    Полюбіть школу, в яку Ви віддали свою дитину. У жодному разі не дозволяйте собі некоректних коментарів про школу та її вчителів, особливо в присутності дитини.
5.    Ураховуйте бажання дитини. Адже до школи йде вона, а не Ви. Тож варто прислухатися, який вона хоче портфель, пенал, олівці тощо, давши змогу обрати з декількох варіантів відповідно до ваших можливостей.
6.    Демонструйте віру в успіх Вашої дитини. Показуйте, що Ви задоволені її здобутками, уникайте підкреслення невдач.
7.    Навчайте дитину долати труднощі, планувати свої дії, цінувати час.
8.    Розвивайте увагу, пам’ять, мислення малюка за допомогою спеціальних вправ.
9.    Учіть дитину висловлювати свої думки, переказувати оповідання, мультфільми, події.
10. Розвивайте дрібні м’язи рук за допомогою ліплення, малювання, аплікацій, нанизування намистинок, складання пазлів тощо.
11. Всі заняття з дитиною намагайтеся перетворити у гру. Якщо дитина втомилася, робіть перерви, використовуйте рухові ігри, прогулянки.
12.Ставте для себе та для дитини реальні цілі, ведіть і скеровуйте – але не підштовхуйте дитину!
13. Заохочуйте найменші успіхи дитини за допомогою схвальних слів та висловлювань: «молодець», «розумниця», «мені подобається, як ти впорався з цим завданням» тощо; частіше обнімайте дитину, цілуйте, доторкайтеся до плеча, руки.

Успіхів Вам!




              Практичний психолог                    Диниско О. А.