6 квіт. 2012 р.

«Золота рибка» стає енергоефективною

У дитячому садку «Золота рибка» всі звичайні вікна завдяки допомозі Благодійного фонду «Полтавського ГЗК» замінили на металопластикові склопакети. Це стало першим етапом пілотного проекту з підвищення рівня теплозбереження, який стартував у цьому дошкільному закладі.


Ще донедавна деякі групи дитячого садка «Золота рибка» добряче потерпали від низької температури в кімнатах. За словами завідувача дитсадка Тетяни Цигрик, під час найлютіших холодів дві групи - «Бригантину» та «Якірець» - довелося навіть розподіляти по всьому закладу, адже в їхніх приміщеннях температура виявилася найнижчою.

Журналісти завітали до «Золотої рибки» одразу по завершенні заміни вікон. Біля входу до дошкільного закладу штабелями якраз стояли старі віконні рами. Навіть на перший погляд вони були далеко не в найкращому стані. Тож новенькі склопакети з добротного профілю німецької фірми Vесо, що вже красувались у віконних. отворах фасаду, були якраз до речі. Співробітники будівельно-монтажного управління «Жилспецбуд», які займалися заміною вікон, тільки-но остаточно завершили роботи. Штукатурка вздовж вікон у деяких місцях обсипалася, як воно зазвичай буває, коли монтують новий склопакет. Ці ділянки потребують косметичних процедур. Але то все дрібниці в порівнянні з капітальними роботами, що виконані в цьому дитячому садку, - тут замінено 92 вікна. Відтепер у приміщенні закладу всюди тепло. Увагу при¬вернули кілька термометрів, встановлених у різних кімнатах: усі вони пока¬зували приблизно однакову температуру - близько 25 градусів.

«Обліко морале» працівників «Жилспецбуду»
Заміна вікон відбувалася під час навчального процесу, проте, як зауважила завідувач дошкільного закладу Тетяна Цигрик, це не заважало ані дітям, ані персоналу. Робітники працювали злагоджено й зосереджено. Окремо завідувач дитсадка звернула увагу на моральний образ працівників «Жилспецбуду»:
- За весь час, що співробітники цього підприємства працювали в нас, ніхто не почув від них жодної лайки чи грубого слова. Вони виявилися напрочуд культурними і вихованими людьми.
Окрему подяку Тетяна Цигрик висловила Благодійному фонду «Полтавського ГЗК» та особисто його засновникам - народному депутату України Костянтину Жеваго та голові правління ПГЗК Вікторові Лотоусу. Саме завдяки їхній допомозі, стала можливою така масштабна заміна вікон.
За словами генерального директора будівельно-монтажного управління «Жилспецбуд» Сергія Карацюби, заміну всіх вікон у будівлі чотири співробітники фірми мали зробити за 40 днів. Однак вони впоралися зі своїм завданням за 22 дні, тобто відпрацювали майже вдвічі швидше запланованого терміну. Як зазначає Сергій Карацюба, це стало можливим завдяки відмінному рівню підготовки його працівників і тому, що склопакети і профілі були заздалегідь замовлені.

Усе найкраще - дітям!
Як повідомив директор «Жилспецбуду», вікна такого рівня в нашому місті встановлюються вперше. Адже це енергозберігаючі склопакети, що мають властивість пропускати у приміщення весь спектр сонячного світла, при цьому відмінно затримують у ньому тепло.
- Застосовану в дитячому садочку «Золота рибка» технологію ми використали вперше в Комсомольську, - зазначив Сергій Карацюба. Встановлення металопластикових вікон у «Золотій рибці» - дуже важлива і потрібна справа для успішного функціонування дитячого садка. Однак це тільки перший етап його реконструкції задля підвищення рівня енергоефективності. За словами першого заступника міського голови Комсомольська Дмитра Бикова, утеплення «Золотої рибки» - так би мовити, пілотний проект, на прикладі якого буде відстежено, наскільки це може бути вигідно для міста.

Бажання «Золотої рибки» виконав Полтавський ГЗК
Як відмітив Дмитро Биков, перший етап реалізації цього проекту був би неможливим без допомоги з боку ПГЗК. Адже саме Благодійний фонд «Полтавського гірничо-збагачувального комбінату» взяв на себе всю витратну частину з обладнання дитячого садочка новітніми склопакетами. Перший заступник міського голови також зазначив, що робота з мінімізації витрат тепла в «Золотій рибці» вже має відповідне економічне обґрунтування:
- Минулого року, щоб з'ясувати, наскільки ефективно дошкільний заклад споживає тепло, був проведений його енергоаудит. За результатами цього дослідження ми виявили цілу низку проблем, пов'язаних з енергозбереженням. Так, на опалення дитсадка витрачаються просто астрономічні суми,- зазначив Дмитро Биков.

Вдосконалення має продовжуватися
За словами Дмитра Бикова, другим етапом з підвищення рівня енергоефективності стане утеплення стін дошкільного закладу:
- Найбільш енергозберігаюча складова будівлі - це стіни. їх утеплення дозволяє скоротити втрати тепла гарантовано втричі. Але утеплювати стіни і не замінювати при цьому вікна немає особливого сенсу, адже вони в ланцюгу енергозбереження теж дуже важливі. Тому реконструкція почалася зі встановлення енергозберігаючих склопакетів. Сподіваюся, що другим етапом буде реконструкція стін. Після проведення цих робіт ми отримаємо колосальний ефект енергозбереження,- пояснює заступник міського голови.
Також Дмитро Биков розповів, що виконання робіт щодо зменшення енерговитрат призведе до потреби в реконструкції системи опалення дитячого садка. Адже той рівень подачі тепла, який наявний зараз, після утеплення приміщень закладу стане неприйнятно високим. У дитячому садочку стане надто жарко. Виходом з цієї ситуації є автоматизація систем подачі тепла, що дозволить з урахуванням коефіцієнтів теплозбереження виставляти правильний рівень опалення. Результатом цьо¬го стане суттєва економія бюджетних коштів. За словами першого заступни¬ка міського голови, автоматизація системи подачі тепла дозволить заощаджувати до 50% витрат, що йдуть зараз на опалення кожного дитячого садка.


Василь БАЛАНЮК