10 трав. 2016 р.

День пам'яті і примирення


" Ми - не діти війни,

Ми дітьми її тьми не були,

Ми у мирі, у щасті, у тиші зросли,

Але пам'ять про те, що творила пекельна війна,

В дні травневі щорічно в душі ожива."

День Перемоги назавжди залишиться днем нашого національного тріумфу, символом героїчного минулого, величі духу і братства народів. Стійкість, мужність і самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я перемоги над фашизмом – істинний приклад патріотизму для нащадків.


 Багатьом героям, полеглим на полях битв, не судилося побачити Велику Перемогу. Сьогодні, в річницю героїчного подвигу, немає поряд і багатьох з тих, хто, відстоявши свободу і незалежність Батьківщини, повернулися в післявоєнну розруху, мужньо подолали всі тяготи, відновили зруйновані міста і селища.

 Пам'ять про них непідвладна часу, як непідвладна часу любов до Батьківщини. Так було і буде завжди – і через десять років, і через сто, і через століття. Обов'язок нинішніх поколінь – бути гідними продовжувачами справи переможців, що вирвали країну з лап фашистів, що врятували її і зберегли прекрасною і квітучою. Щороку ці дні 8-9 травня служитимуть нагадуванням – немає більшої цінності, ніж радість життя на вільній землі!

В дошкільних навчальних закладах міста пройшли тематичні заняття та виховні заходи до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги. Все далі і далі відходять грізні роки Великої Вітчизняної війни, але ніколи не згасне пам'ять про всіх тих, хто, не задумуючись, віддав своє життя в ім'я Свободи. У наших серцях ніколи не згасне пам'ять про людей близьких і зовсім невідомих – тих, хто  боронив свій отчий  край.

   В  2014 році  вперше у  Києві було  вжито  європейську  символіку  пам’яті  полеглих  у  війні. Графічне  зображення  є  своєрідною ілюзією: з  одного  боку - червоного  маку, з  іншого – кривавого  сліду  від  кулі. Воно передає  глибину трагедії  війни,  розповідає  про  страждання,  про  смерть,  про  героїзм,  про  мільйони  загиблих – найстрашніше,  що  несе  війна. Поруч  з  квіткою  зазвичай розміщено  дату початку  і  закінчення  Другої  світової  війни (1939-1945)  та  гасло  «Ніколи  знову!».  Разом з  Європою  та  світом  Україна 8-9 –го травня почала  вшановувати  пам'ять полеглих  в  Україні  під  європейським  та  українським  символами. Хоча традиція  шанування  маку  виникла  в  Україні  за  давніх  часів, зробивши  цю  тендітну  квітку  справжнім  символом нашого  народу. Її часто вишивали  на  сорочках,  рушниках,  використовували  для  оздоблення  хат. Найпереконливішим  доказом  давності  маку є  його  повсюдна  присутність: у  поетичній  творчості,  піснях, замовляннях,  обрядовості  нашого  народу.

 На сьогодні червоний мак - це символ пам’яті  полеглих заради ПЕРЕМОГИ!

      Єршова О.В., вихователь ДНЗ «Золота рибка»