18 січ. 2017 р.

День Сніговика


Сьогодні знову свято!Дуже доречно в такий день - мороз, сніг. Саме такою і повинна бути зима. Але мова зараз не про це. Головний зимовий герой, крім Діда Мороза,- це Сніговик. І саме в цей день – 18 січня, він святкує свій день. Чому саме 18 січня ? Тому що цифри 1 та 8 дуже схожі на силует сніговика з мітлою.

Святкування дня Сніговика у нашому дошкільному закладі перетворилося на виставку. Вихованці з кожної вікової групи створювали портрет зимового героя на свій власний розсуд.

З давніх-давен сніговиків поважали, як володарів зими, тому ліпили на своїх подвір’ях снігових баб. Цікаво, що європейці завжди вважали снігову бабу чоловіком. Англійською це звучить «snowman». Християнська легенда розповідає, що сніговики – це янголи. Адже сніг – дар з неба. Ці зимові герої передають Богові прохання людей. Тому зі «свіжого» снігу ліпили маленького сніговичка і шепотіли йому сокровенні бажання. Вважалося, як тільки фігурка розтане, бажання буде доставлено на небеса та неодмінно здійсниться. В Європі сніговиків завжди розкішно прикрашали: вбирали в гірлянди, закутували в шарфи та давали в руки великі, густі мітли.



Ніс із морквини задобрював духів урожаю і родючості.
Перевернуте відро символізувало достаток в сім’ї. Цікавий звичай прикрашати сніговика намистом з часнику (для здоров’я родини і захисту від злих духів) існував у Румунії. В давнину вважалося, що зліпити снігову бабу в час повного місяця – накликати на себе нещастя і нічні кошмари. А в Норвегії вірили, що розглядати сніговиків уночі з-за штор небезпечно! Зустріти снігову фігуру ввечері вважалось поганим знаком. Тому в темний час доби її намагалися обійти стороною.
Поява Снігової баби бере початок з часів Русі. Було прийнято вважати, що засніжені, холодні зими виникають завдяки духам жіночої статі. А ось заспокоїти їх люди намагалися таким способом – зліпивши жінку-сніговика. Так сказати, віддати данину духам взамін на добру і теплу погоду.
В Україні ж до сніговиків навпаки ставилися як до чарівника, який міг допомогти і зменшити холод. Мітла давалася сніговику, щоб він міг полетіти на небо. Також в Україні розрізняються поняття сніговик і снігова баба. Остання – уособлення небесних німф на землі, яка відповідала за снігові бурі і хуртовини.

В  2012 році, на території туристичного комплексу «Буковель» зліпили найбільшого сніговика в Україні. Його висота сягає 4,85 м (без капелюха). У ліпленні приймали участь всі бажаючі.
І на останок додамо, що провести зиму і не зліпити незвичайну версію снігової баби – значить, марно провести зиму.
Вихователь-методист Оськіна І.Ф.