30 лист. 2020 р.

            Мета акції – привернути увагу громадськості до проблеми насильства в сім’ї щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, рівних прав чоловіків та жінок, а також збільшити розуміння та обізнаність про проблему насильства та шляхи її вирішення, сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.

            Упродовж 16 днів, з 25 листопада до 10 грудня, акцентується увага на важливість подолання будь-яких форм насильства у громадській чи приватній сферах, що є порушенням прав людини.

            

              Дати початку та завершення акції вибрані не випадково, вони створюють символічний ланцюжок:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок,

29 листопада – Міжнародний день захисників прав жінок,

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом,

2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства,

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями,

5 грудня – Міжнародний день волонтера,

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією,

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

            Насильство в сім’ї – це результат свідомих агресивних дій одного члена сім’ї щодо іншого. Насправді правопорушники втрачають контроль в результаті внутрішнього психічного та психологічного розладу; “причина”, яка провокує насильницьку поведінку, не має великого значення.

            Щоб не втратити контроль над своїми діями можна просто вийти з кімнати чи квартири, звернутись за допомогою до фахівців, котрі допоможуть тобі “гасити” імпульси агресії шляхом самоконтролю.

           Ґендерно-обумовлене насильство, незалежно від форми його прояву (сексуальне, економічне, фізичне чи психологічне насильство, торгівля людьми), викликає серйозне занепокоєння в умовах кризи та становить ризик для територій, уражених військовим конфліктом, може виникнути загострення і так непростої ситуації. Збройний конфлікт – це завжди насильство, його наслідки позначаться, зокрема, і на розповсюдженні домашнього насильства і насильства над жінками, тому, що виникають як матеріальні проблеми, так і проблеми самореалізації, працевлаштування, соціальної адаптації після періоду перебування в екстремальних умовах. Якщо ви чи ваші рідні стали жертвами насильства, пам’ятайте: за допомогою завжди можна звернутися!  

В разі необхідності можна звернутись до фахівців:

Національної гарячої лінії запобігання насильству та захисту прав дитини за телефонами (безкоштовно):

Зі стаціонарного тел. по всій Україні: 0 800 500 335

Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 

0 800 505 501

Із мобільного тел.: 527

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном , – на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36.

 

Не будьмо байдужими до тих хто поряд!

Спільними діями ми можемо відстояти

свої права !!!


Заходи акції
«16 днів проти ґендерно - зумовленого насильства»
(з 25 листопада до 10 грудня 2020 року)
в ДНЗ «Золота рибка» Горішньоплавнівської міської ради

 

Дата

Назва та форма заходу

1.

25.11.20

 Розміщення на сайті закладу оголошення про початок акції; матеріалів із історії запровадження акції та плану тематичних заходів.

2.

25.11.20

Розміщення на сайті закладу тематичного плакату про 25 листопада, як Міжнародного дня проти насильства щодо жінок.

3.

26.11-04.12.20

Розміщення педагогами у кожній батьківській вайбер-групі повідомлення про неприпустимість будь-яких випадків насильства щодо жінок і дівчат, попередження домашнього насильства за ознакою статі, забезпечення прав жінки і матері, відповідального материнства.

4.

Постійно

Включення в освітній процес елементів національних традицій у вихованні майбутніх матерів (колискові пісні, тематичні ігри, тематичні прислів’я, казки тощо).

5.

До 10.12.2020

Рекомендація працівникам і батькам ДНЗ  перегляду відеофільму «Станція призначення – життя».

6.

До 10.12.2020

До Міжнародного дня боротьби з рабством (в тому числі гендерно зумовленого) рекомендувати працівникам і батькам ДНЗ  перегляду відеороликів Мінсоцполітики із протидії дитячому жебракуванню «Зупинимо дитяче жебракування разом!» «Зупинимо торгівлю людьми!» та ін..

7.

До 10.12.2020

В інформаційному куточку закладу розмістити інформацію про історію виникнення рабства та історію боротьби із цим явищем.

8.

До 10.12.2020

До Міжнародного дня людей з інвалідністю - проведення виховної бесіди із дітьми середнього та старшого дошкільного віку про значення милосердя та доброчинності, неупередженого та толерантного ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями (особливо в інклюзивних групах).

9.

03.12.20

Розміщення на сайті закладу інформації про інклюзивну освіту та тематичного плакату про Міжнародний день людей з інвалідністю.

10.

05.12.20

Із вихованцями старшого дошкільного віку провести тематичну бесіду про волонтерство, пояснити зміст слова «волонтер»

11.

10.12.20

До дня прав людини в рамках Всеукраїнського уроку «Права людини» для вихованців старших груп провести тематичне заняття «Права дитини».

12.

10.12.20

Провести бесіди із вихованцями середніх та старших груп щодо запобігання в дитячому середовищі булінґу, про толерантне ставлення до оточуючих.

13.

10.12.20

Організувати виставку друкованих видань за тематикою «Великі права маленької дитини».

14.

10.12.20

Розмістити у батьківських вайбер-групах інформації про недопущення жорстокого поводження з дітьми та домашнього насильства, відповідальності за порушення норм законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінґу (цькуванню)»

15.

25.11-

10.12.20

Виставка малюнків вихованців за тематикою акцій.