7 груд. 2023 р.

  СТОРІНКА ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА

У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «ЗОЛОТА РИБКА» ЖИВУТЬ ДИВОВИЖНІ ПЕСИКИ ХІБУКІ.

Вони прилетіли до нас з Ізраїлю щоб обійняти кожну дитину в нашому садочку і стати для неї хорошим другом. Адже ХІБУКІ дуже люблять ДРУЖИТИ, а понад усе – ОБІЙМАТИСЯ!

        

Як говорить Хібукі-терапевт нашого закладу ОЛЬГА ДИНИСКО: «Хібукі не потребує цукерок, морозива – він потребує ваших обіймів, турботи та піклування, вашої теплоти, посмішок та любові». 

  

ХІБУКІ-ТЕРАПІЯ: ЯК СОБАКА-ОБІЙМАКА ДОПОМАГАЄ ДІТЯМ УКРАЇНИ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ ВІД ВІЙНИ

У складні часи, які зараз переживає Україна, нашим дітям бракує спілкування й позитивних емоцій.

Обійми – одна з найбільш дивовижних і доступних речей, які здатні заспокоїти дитину. Про цілющу силу обійм психологи говорять давно. Обійми знижують рівень стресу, покращують настрій, розслаблюють тіло й нервову систему, дають відчуття захисту, турботи, любові й розуміння. Хто може допомогти дитині отримати такі необхідні зараз обійми? Звичайно, люблячі рідні. А ще – чудовий собака-обіймака Хібукі – унікальна терапевтична іграшка, яка допомагає пережити травму, впоратися з болем, втратами й руйнуваннями, спричиненими війною.

Пес Хібукі приїхав до нас з Ізраїлю – щоб заспокоїти й обійняти якомога більше українських дітей.

Що таке Хібукі-терапія?

Хібукі в перекладі з івриту означає "обійми". Ця іграшка вміє обіймати. А ще песик Хібукі вміє слухати, не перебиваючи. Може витерти сльози з очей своїми довгими оксамитовими вушками. Може стати тим, хто втішить і зрозуміє. Терапевтична методика роботи з дитячою травмою Хібукі-терапія є новою для України, але в Ізраїлі за цією методою успішно допомагають дітям з 2006 року.

Творцем Хібукі-терапії став доктор Шай Хен-Галь, а в Україні завдяки Дафні Шарон-Максимовій — психотерапевтці, міжнародній експертці з роботи з кризами й травмою.

У чому секрет терапевтичної іграшки Хібукі та самої методики?

Хібукі — це не просто песик із сумними очима. Це іграшка-модель, деталі якої ретельно продумані й виважені. Розмір Хібукі має ідеальний — як новонароджене немовля, і це не випадково. Бо так дитині легко обіймати й почуватися захищеною.

На дотик Хібукі м'якенький. Торкаючись іграшки, дитина відчуває тепло й затишок, а, отже, безпеку.

Інший секрет Хібукі – сумні очі. І це також не випадково. На думку автора методики доктора Шай Хен Галя та керівниці й авторки ідеї адаптації проєкту Дафни Шарон-Максимової, дитина, вдивляючись в очі Хібукі, переносить на нього свої страхи й переживання, навчається розуміти себе, піклуватись про себе та інших, бути чутливою. Таке перенесення травмівного досвіду з дитини на іграшку допомагає їй упоратися з психотравмою й не застрягнути в ній. Діти, говорячи про Хібукі, розповідають свої історії, і в цьому полягає найбільший секрет терапії.

М'якенький і на перший погляд незграбний довголапий песик – наче звичайна м'яка іграшка, але, як зазначають самі психологи, що працюють в цьому проєкті, собака-обіймака Хібукі "здатна висушити дитячі сльози, лікує душу та повертає можливість посміхатися й радіти життю". Дитина разом з психологом і другом Хібукі м'яко й обережно проходять усі етапи до психоемоційного відновлення.