11 бер. 2014 р.

Шевченкове слово в віках не старіє


Щовесни, коли тануть сніги,
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

Цьогоріч у березні український народ відзначатиме знаменну дату — 200-річчя з дня народження видатного поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Традиційно, вшановуючи пам'ять Великого Кобзаря, у дошкільних навчальних закладах проводять різні святкові заходи — розваги, тематичні виставки, конкурси тощо.

І наш садочок «Золота рибка» не виняток. Протягом святкування річниці у нас пройшла виставка стінгазет «Тарасові шляхи», конкурс малюнків до творів поета «Шевченківська  Україна», конкурс читців «За Тарасовим Заповітом», вікторина на знання віршів «Невмируще слово Кобзаря».
Такі свята, сповнені національного колориту, добре запам'ято­вуються дошкільникам яскравістю образів, викликають у дітей емо­ційне піднесення, сповнюють їх гордістю за славетних співвітчиз­ників. Діти не просто ознайомлюються з літературним доробком письменника, вони вчаться відчувати красу художніх та музичних творів на основі кращих зразків української літератури.
Твори Т. Шевченка непідвладні часу й завжди актуальні, а тому використовувати їх під час тематичних занять чи вплітати в інші форми роботи з дошкільниками доречно протягом року. Напередодні вшану­вання пам'яті Великого Кобзаря вихователі нашого закладу розширили знання своїх вихованців про творчість Тараса Шевченка,  організували літературно-музичну розвагу за мотивами його поезій. Під час попередньої роботи  у формі бесіди актуалізували зна­ння дошкільників про життя славетного письменника, з'ясували, які поезії дітям уже відомі. Інтерес у вихованців викликав й розглядання зразків художньої спадщини Тараса Шевченка у формі репродукцій його картин. 
Українці з гордістю вимовляють ім’я Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні ми згадуємо видатного поета і, підсумовуючи історію життя і творчості шанованої постаті Великого Кобзаря, можна сказати, що найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише посмертно: невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку в мільйонах людських сердець ще наново збуджуватимуть його твори.

Оськіна Ірина Федорівна,вихователь – методист ДНЗ «Золота рибка».