23 лист. 2015 р.

Слова щирого вiтання дорожчi за частування


21 листопада відзначається Всесвітній день вітань. Починаючи з 1972 року його відзначають більшість країн світу. Цей день започаткували брати- американці Майкл і Брайєн Маккомак, які в розпал холодної війни  розіслали листи з привітаннями в усі кінці світу.
В цей день всі, хто знає про це свято, повинен вітатися, навіть з незнайомими, при цьому обовязково посміхатися при зустрічі.

Вітання - це жест, словосполучення, ритуал для контакту з іншою людиною. Своїм вітанням людина демонструє власне ставлення до іншої особи, свою культуру, вихованість. Вітаючись один з одним, ми ділимось своїми емоціями, гарним настроєм. При цьому знімається напруженість, тривога. Таким чином вітання сприяє зближенню, розвитку симпатій, зав’язуванню дружніх, товариських стосунків. Та найпростіше - просто посміхнутись при зустрічі і сказати: «Привіт!»
За старих часів у знатних вельмож - та і простих людей - було прийнято під час вітання кланятися один одному, при цьому знімали капелюхи. Безумовно, гарний та романтичний звичай. Зараз, на жаль, він нівелювався, але в деяких районах Західної України та Європи старі люди  вітаються один з одним, при цьому знімаючи капелюх.
Вітання – це початок дня, випадкової або ділової зустрічі, відвертої розмови. Воно не несе інформації, але має величезну силу.
Так, в контексті цього свята ми проводили багато ігор, інсценувань, в ході яких діти вчилися вітатися з однолітками, дорослими в різний спосіб («привітання долоньками», «вітання пальчиками», «привітайся мімікою та жестами»).
В гостях у нас в цей день побував веселий клоун Вітасик. Він вчив дітей вітатися різними мовами: англійською, французькою, німецькою.

Наші вихованці виготовили «Вітальний аеростат», де наклеювали листівки з різними вітаннями та побажаннями добра, радості, любові один до одного. Такі моменти спонукають дітей до прояву приязності, дружби, взаємоповаги, формують у дітей гуманні почуття, моральні та етичні норми поведінки.
Вітайте один одного! Це вносить радість в життя і Ваше, і  тих, кому адресовано Ваше привітання! Вітаємо Вас!
Корнелюк Н.О., вихователь ДНЗ «Золота рибка»