9 жовт. 2020 р.

 

Семінар-практикум
«Розвиток комунікативно-мовленнєвих здібностей дошкільників
засобами музичного виховання»
(для вихователів груп молодшого і раннього віку)

         Найактуальніше питання сьогодення - оволодіння громадянами України літературними нормами української мови. Культура мовлення є обов’язковим елементом загальної культури людини. Особливо актуальне це твердження щодо мовлення педагога, який працює з дітьми дошкільного віку. Якість мовленнєвого розвитку дошкільників залежить від якості мовлення дорослих, які поруч.

         Саме з цією метою В ДНЗ «Золота рибка» 08.10.2020 було проведено плановий семінар-практикум для вихователів груп молодшого і раннього віку з теми «Розвиток комунікативно-мовленнєвих здібностей дошкільників засобами музичного виховання».

 Вихователем–методистом Міхеєвою К.Л.  було окреслено актуальність теми, проблему недосконалого володіння державною мовою дорослими носіями (батьками, окремими працівниками тощо). Ткаченко Н.П., музичним керівником закладу, було зазначено  що для вихователів володіння зразковою мовою - це показник їхнього професіоналізму. Тому турбота про удосконалення своєї мови – професійний, суспільний і моральний обов'язок кожного педагога. 

Оскільки в період дошкільної освіти дитина засвоює мову, наслідуючи приклад дорослих і передусім вихователя як беззаперечного зразка та еталона в очах дитини, його мовлення повинно бути бездоганним.проведено визначення причин та шляхи подолання.


             Великою допомогою для педагогів став практикум, підготовлений Михайленко Е.Ю., музичним керівником закладу, який відбувся в другій частині заходу. Поділені на 4 жанрові блоки віршики, пісеньки, забавлянки, фізкультхвилинки зі словами та музикою поповнили  скарбничку вихователів. Вони виконували дитячі твори (пісні, руханки, ігри), знаходячи варіативні форми для них. 

Колеги обмінялися власним досвідом використання дитячого фольклору та розглянули окремі технології найшвидшого опанування правильним мовленням та літературними нормами української мови. Кожний отримав «музичний лайфхак» - підбірку дидактичних творів – на флеш-носіях.