12 лип. 2013 р.

Закормлювання дитини - головна причина дитячого ожиріння

 У багатьох людей пухкенький малюк викликає щире захоплення. Багато бабусь, дідусів, а разом з ними і молоді батьки люблять побалувати дитину чимось смачненьким, солоденьким і в той же час шкідливим. На жаль, такі ненатуральні і «шкідливі» продукти стають головною причиною дитячого ожиріння - а це, за твердженням медиків, вже проблема міжнародного масштабу.


Ніхто не сперечається, що дитина повинна набирати вагу. Особливо це стосується першого року життя малюк, коли його вага стрімко збільшується. І дійсно, немовля на грудному вигодовуванні росте не по днях, а по годинах. Можливо, ви хочете, щоб ваша дитина росла ще швидше, всіляко намагаючись наситити її. Так, не сперечаюся, сита дитина - важливий фактор, поряд з тим, щоб вона була одягнена, взута, здорова. Але тут важливо не перестаратися.

 Проблема ожиріння має глибоке коріння. Візьмемо, наприклад, дитинство. Бабусі, мами і свекрухи нам можуть говорити, що потрібно ситно їсти, щоб було молоко і було чим годувати дитину. Нагодувати вони нас намагаються жирною і ситною їжею: м'ясними стравами, ковбасами, сирами, молоком. Це, корисно, але не варто захоплюватися такою їжею. Від достатку таких страв ви, безсумнівно, поправитеся разом з малюком, а ще у вас можуть виникнути такі проблеми, як: запор, зайві кілограми і сантиметри, діарея. Дитина може зригувати, погано себе почувати, вередувати, стілець може порушуватися.

 Процес закормлювання може мати місце і тоді, коли дитина починає їсти самостійно. Цілком природно, що всі батьки хочуть, щоб дитина повноцінно харчувалася, росла і розвивалася. Але якщо малюк трохи не дотягує до нормативних показників, то страх недокорма переходить на банальне перегодовування. Відбувається це поступово, дитина починає погоджуватися з вами і їсть навіть тоді, коли не голодна.

 Перегодовування в дитинстві розтягує шлунок. А ще у малюка з'являються шкідливі харчові звички, нав'язані його ж родичами, які потім призводять до надмірної ваги в зрілому віці. Тому краще зараз, переконуючи свою дитини з'їсти «ще одну ложечку» або «за маму і за тата» задумайтеся, чи не доведеться потім вашому синові чи доньці сидіти на дієті, щоб позбавитися від зайвої ваги.

 Повним людям доводиться важко. Якщо в дитинстві калорії можна було легко витрачати завдяки високій фізичній активності, то в зрілому віці зробити це досить важко. І пам'ятайте: проблему ожиріння легше уникнути і запобігти правильним харчуванням, ніж потім з нею боротися!

 Здоров'я вам і вашим діткам!

 Автор: Зайцева Ірина
                                                                          За матеріалами сайту   http://mama-tato.com.ua/